Boerenschansen rond Roermond

In de tachtigjarige oorlog werden in dorpen vaak vluchtschansen aangelegd, waar de bevolking  zich in tijden van gevaar kon terugtrekken. In Midden-Limburg kom je ze meer dan waar ook in Nederland tegen, een teken dat de situatie hier bar en boos was. Wat waren deze schansen en wat is er nog van over?

Bomen in Roermond

Sinds de zeventiende eeuw werden bomen steeds belangrijker in de openbare ruimte. Hoe die ontwikkeling zich in Roermond voltrok, kan je hier lezen.

De huurvaarders tussen Linne en Beesel

In Beesel is een mooie wandelroute uitgezet die zijn naam dankt aan de Roermondse huurvaarders, die tussen de Lus van Linne en Beesel enorme houtvlotten over dit verraderlijke gedeelte van de Maas loodsten. Wat herinnert er nog aan deze belangrijke groep?

De galgenberg van Horn

Eeuwenlang fungeerde de Galgenberg tussen Haelen en Horn als de executieplaats van het graafschap Horn. Niet alleen misdadigers vonden er de dood, in 1622 en 1636 werden er ook vermeende heksen terechtgesteld. Allemaal na te lezen in een mooi boek van Mart Graef.

De Graoveberg: mysterie aan de Zelsterbeek

Een van de bekendste plekken in het Leudal is de Graoveberg. Het is een door mysterie en legendes omweven knoestige heuvel, gelegen in de zogenoemde Heksenkelder. Stond er ooit een mottekasteel bovenop?

 

Veilig achter de landweer

Op verschillende plaatsen zijn in Midden-Limburg en in de Duitse grensstreek nog de restanten zichtbaar van landweren, laat-middeleeuwse verdedigingswallen. Waartoe dienden de landweren, en hoe waren ze gemaakt?

De motte Alde Berg in Rödgen-Dalheim

In de streek Rondom Roermond zijn er nog tientallen mottes bewaard, kunstmatig opgeworpen heuvels waarop in de hoge middeleeuwen kasteeltjes verrezen. Een van de grootste mottes van het Rijnland is de Alde Berg, net over de grens bij Vlodrop Station.