Roermond en de Meester van Elsloo
In de eerste helft van 2019 werden in het Maastrichtse Bonnefanten tientallen beelden bijeengebracht die zijn toegeschreven aan de Meester van Elsloo. Was er een link tussen deze anonieme beeldensnijder en Roermond? Wij spraken met Lars Hendrikman, curator van de expo en auteur van een boek over ‘de Meester’.
De wolvenplaag rond Roermond (1810-1811)
Voor- en tegenstanders van de terugkeer van de wolf roeren zich danig in de media. Soms wordt er verwezen naar de gebeurtenissen rond Roermond in 1810-1811, waar meerdere kinderen werden gedood door wolven. Wat gebeurde er toen? En hebben tegenstanders van de come-back van de wolf ‘dus’ gelijk?
Het Christoffelhuis in Roermond
Direct na de stadsbrand van 1665 verrezen in Roermond meerdere prestigieuze gebouwen. Een daarvan is het wat afzijdig gelegen Christoffelhuis in de Lindanusstraat.
Beeldenstrijd in Boukoul
In 1956 verkocht het kerkbestuur van de Theresiaparochie in Boukoul een laat-middeleeuwse beeldengroep (ca 1470) aan het Rijksmuseum. Van de opbrengst werden de nieuwe ramen in de kerk gefinancierd. Met name burgemeester Strens was niet blij met het verdwijnen van erfgoed uit het dorp. Een ‘affaire’ was het gevolg.
Het grote huis aan de Markt
Aan de Roermondse Markt/Varkensmarkt wordt het zogenoemde Commandantshuis verbouwd tot een nieuwe vestiging van modegigant H&M. Wie bouwde dit bijzondere stadspaleis en waarom wordt het Commandantshuis genoemd?
Een Maaslands grafmonument
In Roermond zijn veel van de grafmonumenten die nog dateren van vóór de aanleg van het Oude Kerkhof, verdwenen. De steen van Mathijs van Meroyen en zijn echtgenote is door een toeval bewaard gebleven. Lees hier hoe deze grafsteen werd ontdekt, en wat hem zo bijzonder maakt.
Meester van Elsloo in Heinsberg
In de kerk van Heinsberg staat een beeldengroep van omstreeks 1520, die wordt toegeschreven aan de Meester van Elsloo. In de groep ontbreekt echter een beeld, dat nu in een museum in Lille staat. Lees hier het verhaal hierover.
Italiaanse renaissance aan de Roer
Met het optreden van de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini begint in onze streek de renaissance, althans voor wat de bouwkunst betreft. Zijn belangrijkste werk hier was het paleis en de citadel die hij in Jülich bouwde.
Het grafmonument in Heinsberg
In de St.-Gangolfuskerk in Heinsberg bevindt zich een bijzonder grafmonument uit de vijftiende eeuw. De beelden waren lang onvindbaar en werden pas in de negentiende eeuw weer ontdekt. En daarna ook hersteld… wat wel nodig was.
Een zeldzame grafplaat in Linnich
In het Roerstadje Linnich bevindt zich een zeldzame koperen grafplaat uit 1474. In die tijd werden dit soort platen en masse geproduceerd, maar koper… tja, dat werd later vaak omgesmolten. Lees hier het verhaal.
Een 16de eeuws beeld van Bernardus van Clairvaux
In de Munsterkerk staat dit aan de Meester van Elsloo toegeschreven houten beeld, dat Bernardus van Clairvaux voorstelt. Heeft het altijd in de Munsterabdij gestaan, of kwam het oorspronkelijk uit de abdij van Dalheim, zoals wel is verondersteld? En wat is er mis gegaan tijdens een vroegere restauratie?
Arnold von Harff: pelgrim en avonturier
Aan het eind van de vijftiende eeuw ondernam Arnold von Harff een opmerkelijke reis… en schreef er een boek over dat nu nog steeds wordt gelezen en geïnterpreteerd. Wie was deze ridder?