Vervolging, verdrijving, maar ook volledige emancipatie

Wat was de betekenis van de katholieke omgeving voor de positie en status van de Joden in Roermond en Midden-Limburg? Meer dan vijftien jaar zocht Hein van der Bruggen naar het antwoord op die vraag. Uiteindelijk leidde dat tot een dissertatie waarop hij in oktober 2021 promoveerde. Kort daarna spraken we elkaar en vertelde Hein o.a. wat dit kapelletje in de Luifelstraat misschien te maken heeft met de positie van de Joden in Roermond.

Lees hier het interview

 

Van meelfabriek tot modern kantoorpand

Wonen Limburg Huis heet het tegenwoordig. Maar het pand werd in de negentiende eeuw gebouwd als meelfabriek. Bijna iedereen kent het als de Baco, een verkeerde naam trouwens. Lees hier over de verschillende functies van dit gebouw in de loop van de jaren.

Cillekens-Dreessens: industrie in de binnenstad

Wie goed kijkt ziet onder een zij-ingang van het pand Cillekens-Dreessens een klein spoortje. Het piept nog net onder de deur uit, en is een van de kleine elementen die nog herinneren aan de oude functie van het pand aan de Neerstraat en met name het achtergelegen gebied: industrie.

Het Wilhelminaplein: de onvoltooide van Roermond

Het Wilhelminaplein is geen plein maar een parkeerplaats. Toch is het ooit met mooie bedoelingen aangelegd, en kun je dat ook nog terugzien. Een artikel over het verleden en toekomst van een plein dat maar geen plein lijkt te willen worden.

De tunnelbeelden van Joep Thissen

Het Roermondse Stationsgebied moet worden opgeknapt, en daar hoort ook de Stationstunnel bij. De beelden die Joep Thissen maakte voor de tunnel, werden bejubeld maar ook fel bekritiseerd. Lees hier het verhaal.

De wolvenplaag rondom Roermond

In de discussies over de come-back van de wolf in Nederland wordt soms verwezen naar de ‘wolvenplaag’ die de streek rondom Roermond in de negentiende eeuw trof. Dit is wat er toen gebeurde.